Сторінки

пʼятниця, 18 січня 2019 р.

Як говорити з дитиною про куріння
Ви б хотіли, щоб ваша дитина палила? Ні? Тоді починайте з ним роботу вже зараз.
Психологи вважають, що дитина не закурить, якщо...
— ви зважаєте на нього, поважаєте його погляди, не пригнічуєте його.
Підліток починає курити, щоб продемонструвати світу, що він вже виріс: адже суспільство дозволяє курити дорослим, але не дозволяє це робити дітям. Куріння для підлітка — жест: «Я тепер дорослий!» Якщо батьки не пригнічують дитину, що дорослішає, поступово дозволяють йому все більше і більше питань вирішувати самостійно: з ким дружити, яку музику слухати, якій моді слідувати, як стригтися... у нього не буде гострої потреби доводити свою дорослість за допомогою сигарети. Безглузду підліткову манеру одягатися можна і перетерпіти заради того, щоб син не закурив;

— ви використовуєте будь-яку життєву ситуацію, щоб показати своє ставлення до куріння.
Будь-яку історію, побачену по ТБ або почуту по радіо, з якої явно видно, що куріння шкодить, прокоментуйте, розставте акценти. Це тільки здається, що діти не сприймають те, що при них говорять. Насправді все почуте накопичується у них в голові, як розрізнені шматочки мозаїки, а потім з цих шматочків складається єдина картина — точка зору;
— ви допоможете йому стати, хоч в чомусь успішнішим і компетентнішим, ніж однолітки.
Підліткові дуже важливо мати авторитет у оточуючих його друзів. Часто він починає палити, щоб здаватися в очах своєї компанії людиною досвідченою. Але якщо у нього є якесь захоплення, де він кращий за інших — краще за однокласників грає на гітарі, або катається на скейті, або розбирається в комп’ютерах, — авторитет серед друзів йому і так забезпечений. І не потрібна тоді сигарета.
Значно більше шансів призвичаїтися до куріння у дітей, батьки яких палять. За розрахунками наркологів, вірогідність того, що підліток закурить вже в 12 років, сягає 80%, якщо в його сім'ї палять троє дорослих, і 40% — якщо палить хоч би одна людина.
Подумайте, може, ви зважитеся кинути палити заради того, щоб син не закурив? Це буде сильний хід, підліток його оцінить.
Не можете кинути? Кайтеся. Поясніть дитині, як безглуздо ви поступили, коли вперше закурили, як слабкі ви тепер перед цією залежністю і як багато вона вам приносить шкоди. І у жодному випадку не вставайте в позу: «Я дорослий — тому мені можна, ти дитина — тобі не можна». Психологи вважають, що так ви тільки підштовхнете підлітка до куріння.

Немає коментарів:

Дописати коментар