четвер, 10 січня 2019 р.

Андріївські вечорниці у Златопільській гімназі



              

Свята взимку означали народження світла.
В народі кажуть: «Зима прийшла – і празників привела».
Здавна існувала у нашого народу чудова традиція – вечорниці. Віддаючи шану минулому, беручи усе найкраще у наше сьогодення, ми на вечорницях відроджуємо усе найдорожче, що є у народу: його мову, пісню, історію…
Багата і щедра наша українська земля своїми полями, лісами, ріками і дібровами. Багата на хліб і пісню. А ще наше багатство – це народні традиції та обряди. У стародавніх слов’ян були різні обряди, різні релігійні свята, що святкувалися у певний час.
 3 давніх-давен славилася Україна таким звичаєм, як ворожіння у ніч на Андрія. Ця давня традиція - прекрасний витвір людської фантазії, призабутий сьогодні. Учням Златопільської гімназії  хочеться повернути йому життя. Де панує неповторний дух жартів та веселих пісень,де ллється повноводною рікою мелодійна українська пісня,де парубки силою  міряються,а дівчата наче квіточки мліють від задоволення приготування вареничків та вишиванням. Нехай оживе одне із сторінок молодості наших матерів і бабусь.
 12 грудня   у нашому навчальному закладі пройшло свято з гучними та веселими піснями . На святі були присутні господар та господиня,які частували усіх присутніх різними смаколиками.
 Проходили веселі конкурси, запальний український танець,смачна калита-все дарувало радість. Незмінним атрибутом Андріївських вечорниць є калита та головні герої :Коцюбинський з Калитинським, які здійснювали обряд кусання калити. А яке ж свято без вареників? Тож присутні взялися за справу. Після кусання калити накрили традиційний стіл та смакували вкінці всього дійства.
Провели захід,який, ми сподіваємось, допоможе дітям не забути духовних традицій та народних звичаїв своїх предків.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Montage создан Bloggif